Barbieritul mirelui
Acest obicei reprezinta tranformarea
flacaului in barbat. Unul dintre cavalerii de onoare incepe sa il barbiereasca
pe mire (se preface, dand cu spuma de ras, pe care apoi o curata cu latura
neascutita a unui cutit). In tot acest timp, mirele tine cu multa grija sub
talpa piciorului banii cu care trebuie sa-l plateasca pe cel care il
barbiereste. In tot timpul barbieritului, ceilalti cavaleri de onoare si
lautarii vor incerca sa fure banii de sub piciorul mirelui, iar acesta sa ii
pazesca cu strasnicie, caci daca ar ramane fara bani, ar ramane nebarbierit
deci nu ar mai deveni barbat.
Voalul miresei
Voalul este este cel care protejeaza privirea miresei de imaginea altor
mirese din jurul sau. Tot voalul aduce si o nota de mister si eleganta
atitudinii miresei. Cati dintre noi si-ar putea imagina o mireasa fara voal?
Dar radacinile acestui obicei de a purta voal nu sunt deloc placute. Voalul isi
are originea in perioada in care casatoriile erau aranjate. Se pare ca menirea
sa era sa acopere fata viitoarei sotii, pana cand cununia era incheiata, si
deci era prea tarziu pentru mire sa se mai razgandeasca si sa refuze casatoria.
Gatitul miresei
Nasa, mama, surorile si domnisoarele de
onoare o ajuta pe mireasa sa imbrace rochia alba si accesoriile pregatite. La
final, nasa prinde in parul miresei voalul si parura (de cele mai multe ori,
mireasa are deja parul prins si aranjat, inclusiv voalul si parura, asa incat
nasa doar se preface, miscand un pic de voal).
Hora miresei
Aceasta hora se mai numeste si `nuneasca`
si are menirea de a celebra bucuria tuturor la vederea cuplului de miri alaturati
pentru prima oara. Toti nuntasii, alaturi de miri, nasi si socri, incing o hora
mare in fata casei miresei.
Turta miresei
La sfarsitul horei miresei, nasa rupe
deasupra capului miresei turta miresei in patru bucati, care se impart apoi
tuturor celor prezenti. Traditia spune ca toti ce vor gusta din turta miresei
vor fi fericiti si vor avea mult noroc in anul urmator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu